2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatható a középkori szegedi vártemplom ásatása

2007. augusztus 3. 13:00

Augusztus 1-je óta az érdeklődők szakavatott vezető segítségével közvetlen közelről figyelhetik meg a középkori szegedi vártemplom feltárási munkálatait.

Megnyitjuk a nagyközönség előtt az eddig helyreállított romokat, s egyúttal lehetőséget teremtünk arra, hogy az érdeklődők az éppen folyó régészeti feltárást is látogathassák.

A középkori vártemplom első falmaradványai 1998-ban kerültek elő, a rendszeres ásatások pedig három esztendeje kezdődtek el, s várhatóan még a jövő évben is folytatódnak. A feltárást megkönnyíti, hogy tavaly előkerült egy olyan dokumentum, amely a vártemplomot közvetlen a lebontás előtti állapotában ábrázolja.

A régészek eddig félezer sírt és több száz gótikus faragványt, falmaradványt találtak, s immáron tisztában vannak azzal, hogy miként nézett ki a 14. század elején épített, a középkori vár udvarán álló templom, melynek reményeik szerint hamarosan megtalálják a nyugati bejáratát is.

Fogas Ottó régész elmondta, hogy a múzeumok látogatói eddig az ásatások leleteinek legszebb darabjait láthatták a kiállításokon, most azonban testközelből figyelhetik meg a régészek munkáját, s megismerkedhetnek a vár és a templom történetével is.

A szakember közölte: jelenleg a templom padlója alatti sírkamrákat tárják föl, ahova a leletek alapján a város módosabb polgárai temetkeztek. A családi kriptákat feltehetően évtizedeken keresztül bérelték, több generáción keresztül is használták, volt olyan kamra, ahonnan harminc csontváz került elő.

Az augusztus 1-től kezdődő ásatási látogatások idegenvezetéssel történnek a múzeum nyitvatartási idejében - hétfő kivételével 10-től 16 óra 30 percig. A 300 Ft-os jegyek megvásárlására a vármúzeumban kerülhet sor. Csoportok a tervek szerint félóránként indulnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár