2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraírják Székesfehérvár történetét

2007. augusztus 31. 09:00

Római kori település emlékei kerültek elő Székesfehérváron; a feltárás eredményei alapján újra kell "írni" a város kétezer évvel ezelőtti történetét - jelentette be az ásatást végző régész.

Az eddigi kutatások során a településen belül még soha nem kerültek elő hasonló korú és jellegű leletek - mondta Prander Péter. Tájékoztatása szerint feltételezhető, hogy az előkerült település része volt a Florianából (a mai Csákvárról) a táci Gorsium felé vezető út mentén elhelyezkedő állomáshelyeknek, illetve kiszolgáló településeknek, s lehetséges az is, hogy mindkét szerepet betöltötte.

Mivel a feltárás területe évszázadokig kiváló agyagnyerő hely volt, nagy valószínűséggel a térség falakkal körülvett, római kori kerámiaközpontjának emlékeire bukkantak. Erre a feltárás során felszínre került nagy mennyiségű kerámiatárgyból, s égetőkemencék maradványaiból következtetnek a kutatók. Nézze meg a feltárás képeit!

A leletek alapján bizonyos, hogy a településen a feltehetően rabszolgaként odahurcolt kelta lakosokat dolgoztatták a rómaiak. A két népesség hasonló `együtt munkálkodására` a pannóniai régióban kevés példa akadt - hangsúlyozta Prander Péter.

A feltárást szeptember 30-ig kell befejezni, mivel a területen üzletház épül. A jövendő létesítmény területénél azonban jóval nagyobb részt kell még kibontani ahhoz, hogy a föld mélyén rejtőző valamennyi leletet felszínre tudják hozni. Az előkerült maradványokat később szeretnék majd bemutathatóvá tenni - mondta a régész.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár