2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még nem követelik vissza a Tajvanra hurcolt műkincseket

2009. március 3. 13:52 MTI

Peking nem követeli vissza azonnal a kommunisták elől menekülő Kuomintang által hat évtizeddel ezelőtt Tajvanra hurcolt 600 ezer kínai műkincset - mondta a Pekingi Palota Múzeum igazgatója.

Cseng Hszin-miao (Zheng Xinmiao) négynapos tajpeji látogatásán kifejtette, hogy a kínai és a tajvani múzeumokban lévő műtárgyak a kínai kulturális örökség részeként a Tajvani-szoros két partján élő emberek közös tulajdonát képezik. "Ezeknek a műkincseknek a későbbi sorsáról honfitársaink, illetve a történelem fog dönteni" - hangsúlyozta Cseng, hozzátéve, hogy a múzeumok közötti együttműködést továbbra is fenntartják.

A kínai múzeumigazgató azért utazott Tajpejbe, hogy a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából októberben közös kiállítást rendezzenek. Ezen bemutatnák a Tiltott városban - mai nevén a Pekingi Palota Múzeumban - hátrahagyott több százezer darabból álló páratlan, de nem annyira látványos gyűjtemény 29 darabját is. A kiállítás létrejötte jelentős lépésnek számítana a Tajvani-szoros két partja közötti kulturális kapcsolatokban.

A Kínától 1949-ben elszakadt tartomány viszont nem szívesen ad kölcsön műkincseket, Tajpejben ugyanis attól tartanak, hogy a Pekingbe küldött tárgyakat a kínai vezetés, mint a műalkotások jogos tulajdonosa, többet már nem adná vissza. Az évtizedeken át ellenséges kínai-tajvani viszony 2008 tavaszán kezdett enyhülni, miután a sziget és Kína szárazföldi része közötti békés politikai közeledés hívének számító Ma Jing-zsou tajvani elnök hivatalba lépett.

A kínai művészet jelentős kincsestára Tajpejben a Nemzeti Palota Múzeumban található. A 640 ezer művészeti alkotásból álló gyűjteményben a kínai császárok legértékesebb kincsei is megtalálhatók. Az anyag gazdagságára jellemző, hogy egyszerre csak egy százalékát tudják bemutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár