2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műemlékké nyilvánítanának egy egész falut

2009. július 1. 11:27 Kovács Olivér

Az elkövetkező években 150-200 házat nyilváníttatna védetté egy helyi rendelettel Nagybörzsöny polgármestere. A település vezetői szerint erre azért van szükség, mert csak a múlt lehet az ugródeszkájuk a jövőbe.

A jelenleg nyolcszáz lelket számláló, Pest megye északi csücskében fekvő településen lesz az országban a legmagasabb az egy főre eső védett épületek száma, ha megvalósul a képviselőtestület szándéka. „Természetesen meg kell győznünk a helybélieket, ezért már a nyáron előadásokon, bemutatókon akarjuk tájékoztatni a lakosságot” – mondta el a műemlékem.hu-nak a polgármester.

Batizi Zoltán szerint – aki eredeti szakmáját tekintve régész – van mit védeni a jelenleg tizennégy országosan védett objektumon kívül is a településen. „Sok ház van, amely a 19. század első felében épült, s egészében, vagy részletében őrzi a csaknem kétszáz esztendős múltat.” A cél ezek, a külső megjelenés, a homlokzatok, valamint az eredeti utcaszerkezet megőrzése.

Az utóbbi években ismét fejlődésnek indult Nagybörzsöny a II. világháború előtt évszázadokon át a környék legfejlettebb települése volt. A magyar lakosok mellé az Árpád-korban német telepesek érkeztek, akik nyelvüket máig megőrizték. A 13. században a román stílusú Szent István-templomot, míg a németek szintén 13. századi apátsága, a mai Bányásztemplom a gótika idején jelentősen átalakult.

A bortermelésből élő egykori mezőváros elől a trianoni határ elzárta a felvidéki piacokhoz vezető utat, majd az 1945 utáni kitelepítés, a beszolgáltatások majd a téeszesítés végleg véget vetett a korábbi virágzásnak. A műemlék vízimalom felújítása már kiutat jelentett: abban még a márianosztai fegyház elítéltjei is segítettek.

További részletek a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár