2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma sem ismerjük Hitler titkainak leleplezőjét

2010. február 25. 11:40 Times Online

Az MI6 a második világháború során legfontosabb információt egy, a legfelső német katonai vezetésbe beépült, Knopf fedőnevű ügynöktől szerezte, akinek kilétét ma sem ismerjük - derült ki a múlt héten nyilvánosságra hozott, korábban szigorúan titkos dokumentumokból.

A The Times beszámolója szerint a történészek mostanában nem foglalkoznak sokat a hírszerzés történetével, és az MI6 helyett jelenleg a Bletchley Parkban végzett munkát divat elismerni. A felfedezés azonban újraírhatja mindezt: Knopf nem csak a Mediterráneummal kapcsolatos náci terveket, de a keleti front hadműveleti lépéseit, Erwin Rommel egészségügyi állapotát, de még a híres Farkassánc pontos helyét is megosztotta az angol hírszerzéssel. Mindez pedig azt jelenti, hogy a briteknek több jól informált ügynökük is volt a Harmadik Birodalom legfelsőbb vezetésében.

A cambridge-i Churchill Levéltárból és a brit Nemzeti Levéltárból kikerült iratok bemutatják, hogy Knopf és beosztottjai 1942-ben előre figyelmeztettek Málta német inváziójának terveire, sokszor ők jelezték, hogy Rommel mit tervez Észak-Afrikában, és nekik köszönhető, hogy az angolok tudtak arról, hogy Hitler milyen elszántan akarta elfoglalni Sztálingrádot.

Az MI6 archívuma azonban nem nyílt ki az ügyben, így azt egyelőre nem fogjuk megtudni, ki is lehetett Knopf: csak annyi biztos, hogy egy magas rangú német katonatiszt lehetett, akinek bejárása volt a vezérkarba is. Az iratokból kiderül, hogy a férfi a lengyel hírszerzésnél kezdett. Róluk korábban már azt is tudni lehetett, hogy a második világháború előtt az ő nevükhöz volt köthető az Enigma kódjának feltörése. 1940-ben aztán az emigráns kormányzat az SIS-nek adta át korábbi anyagait, amely nagyon sok ponton megkönnyítette a szövetséges kémek mindennapjait.

Érdekesség, hogy Knopf brit összekötője Wilfred “Biffy” Dunderdale, az MI6 egykori párizsi vezetője, és Ian Fleming jóbarátja volt, aki egyesek szerint James Bond figuráját is ihlette. A rajta keresztül kapott információk hitelesek és pontosak voltak - éppen ezért a jelentéseket Winston Churchill is megkapta, aki nagyon sokban támaszkodott minderre.

Az MI6 az akták szerint a rádión kapott jelentéseket sokszor összevetette a Bletchley-ben kikódoltakkal: ezekből elég világos volt, hogy Knopf gyorsabban, és hatékonyabban jelent az Enigmán elfogott üzeneteknél, és semmi esetre sem lehetett kettős ügynök. Mindez persze a briteket nem tartotta vissza, hogy titokban kémkedjenek az emigráns lengyel kormányzat után is: ezen jelentések szintén megerősítették, hogy Knopf hihető és kiemelten értékes ügynök volt. Az ezzel kapcsolatos iratok tisztázzák, hogy Knopf a lengyelek 594-es ügynöke volt, aki az Oberkommando der Wehrmachtban (OKW) dolgozó ügynököket fogta össze és irányította.

Bár a felfedezés igazán különleges, a szakértők szánára mindez nagyon sok kérdést vet fel: ki volt Knopf, és kikkel dolgozhatott együtt? Mennyi információt kapott meg mindebből Moszkva és Washington, és ez mennyiben befolyásolta a háborús stratégia tervezését? Mi lett Knopf és társai sorsa?

Ezekre a kérdésekre az MI6 archívumának megnyitásáig nincs válasz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár