2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi várost találtak a perui dzsungelben

2004. augusztus 20. 12:59

A felfedezők: apa és fia

A teraszos földművelés nyomai és a kőből faragott vízcsatornák alapján arra következtetnek, hogy a városkomplexum az eddig kevéssé ismert Chachapoyas kultúra lakhelye lehetett.


Az 1500-as évek elején Peruba érkező spanyol konkvisztádorok korai visszaemlékezései alapján tudjuk, hogy a Chachapoyasok világos bőrűek, magas termetűek és harcos természetűek voltak. A kivételes felfedezés után egész biztos, hogy hamarosan sokkal több is kiderül róluk.


Savoy elmondta: csoportja egy inka település nyomait is fellelte a városban. A lelet alátámasztja azt az elképzelést, mely szerint a chachapoyasokat az inkák hódították meg, akik a mai Ecuadortól Chiléig uralták a területet 1300 és 1500 között.


Az újonnan felfedezett várost a közeli Saposoa faluról Gran Saposoának nevezték el. A csoport már meg is kezdte a terület előzetes térképrajzainak elkészítését. Ez a felfedezés a harmadik olyan romfeltárás, ami egy Savoy nevéhez köthető. 1964-ben Sean apja, Gene Savoy találta meg az inkák utolsó menedékét a Peru déli részén fekvő Cuzco-régióban. Gene Savoy egy évvel később részt vett az észak-perui Gran Pajaten szent városának feltárásában, és elkísérte fiát Gran Saposoa felkutatására is.


Peru leghíresebb régészeti felfedezése az amerikai Hiram Bingham nevéhez fűződik, aki Cuzcohoz közel, 1911-ben bukkant rá a híres Machu Picchu romjaira. Egész Dél-Amerika legismertebb városát, Machu Picchut ma évente közel félmillió turista keresi fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár