2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokauszt Dokumentációs Központ

2004. január 22. 09:59

1945 óta a magyar holokausztról csakis a mindenfajta szembenézést elkerülő hidegháborús antifasiszta ideológia keretén belül esehetett szó.
Nézzen körül a Páva utcában!

Elkészült a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (IX. Páva utca 39 - Tűzoltó utca 26.) a Páva utcai használaton kívüli zsinagóga épületének műemléki rekonstrukciója és egy új épületegyüttes megépítésével jött létre. A központ április 15-én ideiglenes tárlattal nyílik meg, melyen az úgynevezett Auschwitz Album 1944-ben készült képei láthatók majd. Az album eredetijét Izrael Állam elnöke néhány napra magával hozza Budapestre. Az album ez alkalomból magyar nyelven is megjelenik, a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában.

Nézzen körbe!

Hiller István kulturális miniszter a helyszínen tartott szerdai sajtóbejáráson elmondta, mivel a magyarországi holokauszt emléknapja, április 16., ebben az évben péntekre esik, ezért a vallás iránti kegyelet és tisztelet okán a megemlékezés 2004. április 15-én lesz. Ez alkalomból Magyarországra érkezik Móse Kacav, Izrael Állam elnöke, aki a magyar közjogi méltóságok mellett ugyancsak jelen lesz a megemlékezésen. A kulturális miniszter többször is hangoztatta: `Azt kívánom, és azt javaslom, hogy közösen és együtt, méltó módon, méltó körülmények között emlékezzünk csendes főhajtással a holokauszt 60. évfordulóján a holokausztra, a holokauszt minden áldozatára`.

A miniszter méltánytalannak és felháborítónak nevezte, hogy Auschwitzban a holokauszt magyar áldozataira emlékező kiállítás évek óta zárva tart. Mint hozzátette, az elmúlt hetekben, hónapokban elkészült az új kiállítás terve, annak kapcsán megtörtént a szakmai egyeztetés és vita, s egyetértés övezi mind a koncepciót, mind magát a kiállítást, ezért 2004 április 15-én megnyílik Auschwitzban az új magyar kiállítás.

Ezzel egy időben a washingtoni Holocaust Museumban emlékkonferenciát rendeznek a holokauszt magyar áldozatainak. Az eseményen részt vesz Tom Lantos képviselő is, aki oroszlánrészt vállalt a szervezésből. Az egyes rendezvényeket műholdas kapcsolattal kötik össze. Hiller István elmondta, hogy a televíziós közvetítés lebonyolítására a Magyar Televíziót és a Duna Televíziót, az élő kapcsolás vezetésére pedig Baló Györgyöt kérte fel.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány a holokauszt-emlékév alkalmából a múlt év végén emlékbizottságot hozott létre Medgyessy Péter miniszterelnök vezetésével. A testület tagja többek között Paskai László nyugalmazott bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Szebik Imre evangélikus püspök, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Ormos Mária történész, Hollai Kálmán színész-rendező, a magyarországi romák képviseletében, Randolph L. Braham a magyar holokauszt legnevesebb amerikai kutatója, Nane Anette Wallenberg, Raoul Wallenberg rokona, valamint Elie Wiesel Nobel-díjas író. Az emlékbizottság titkársági feladatait a kulturális minisztérium Nemzeti Évfordulók Titkársága látja el.

A 2005-ben megnyíló állandó kiállítás többek között a holokauszt történetét mutatja majd be, s azon a roma holokauszt is hangsúlyos helyet kap. A tervek között szerepel, hogy a faji és vallási hovatartozása miatt elhurcolt és megölt kb. 550 ezer magyarországi áldozat neve az épület belső emlékkertjét körülvevő falfelületre kerül. Ezt nehezítheti ugyanakkor, hogy sok olyan zsidót öltek meg a második világháború idején, akiknek nevét ma már nehéz kideríteni.

Az építkezés szűk egy évet vett igénybe, s a teljes költség bruttó 1 milliárd 750 millió forint volt. Ez nem foglalja magába a kiállítások költségeit, az állandó tárlat körülbelül 700 millió forintba kerül majd. A teljes, mintegy 3 ezer négyzetméteres építési területből a kiállító helyek mintegy 1650 négyzetmétert tesznek ki. Az új épületben gyűjteményi raktárat, kutatószobát, közösségi helyiséget és imatermet alakítottak ki. Az épületet február 2-án adják át a közalapítványnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár