2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális múlt, online kincsek

2005. január 17. 18:45

A Múlt-kor összeállítása a nálunk is megjelent legfontosabb digitális adatbázisokat, és a múltat felelvenítő online kezdeményezéseket foglalja egybe.

  • A Google digitális világkönyvtárat hoz létre

    A világ legnépszerűbb keresőszolgáltatását biztosító Google digitalizálja a legnagyobb amerikai könyvtárak állományát és ingyenesen kereshetővé teszi azokat az interneten.

  • Digitális újságok adatbázisa

    Egy új projekt keretében közel 30 millió oldalnyi amerikai újságot digitalizálnak, és tesznek elérhetővé az interneten.

  • Iraki kincsek online katalógusa

    Az amerikai Field Museum online kollekciót hoz létre az iraki Kis városának különböző országok múzeumaiban található anyagából.

  • 19. századi francia utazók virtuális kiállítása a Selyemútról

    Az Európai Örökség Hálózat kiállítása egy virtuális utazás keretében Örményországba vezet, ahol három 19. századi francia utazó különböző szándékú, de az eurázsiai népek közös kulturális öröksége szempontjából egyformán jelentős teljesítménye tárul fel.

  • Online elérhető a világ legnagyobb Beethoven gyűjteménye

    A bonni Beethoven-gyűjtemény egy digitális Beethoven-ház formájában is elérhetővé vált az interneten.

  • Elesett brit katonák adatai a neten

    Több mint egymillió brit katona esett el csak a 20. század első felében. Mostantól halálozási anyakönyvi kivonatuk az interneten is a kutatók és a nagyközönség rendelkezésére áll - adta hírül a History Today.

  • Teljes Time-archívum a neten

    Egyedülálló digitális archívumot hoz létre a Time magazin összes megjelent számából a világ egyik legnagyobb számítástechnikai vállalata.

  • Digitális történeti források

    Írott forrásaink állapota egyre romlik. A megoldást az internet korában a digitalizálás és az online publikálás jelenti.

  • Digitalizálják a 19. századi brit újságokat

    A British Library a 19. századból származó brit újságok több mint egymillió oldal terjedelmű anyagát készül feltenni a világhálóra.

  • Régi somogyi oklevelek az interneten

    Páratlan értékű, 1526 előtti oklevelek kerülnek fel az internetre, a Somogy Megyei Levéltár honlapjára - közölte a levéltár igazgatója az MTI-vel.

  • Digitalizálják Egyiptom kincseit

    Több ezer műkincs tekinthető meg az IBM és az egyiptomi kormány közösen létrehozott adatbázisában

  • KlimoTheca néven digitális gyűjteményt indított a Pécsi Tudományegyetem Könyvtára

    Oktatási, tudományos és személyes célokra használható a Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának digitális gyűjteménye, a KlimoTheca.

  • Család, emlékezet, program

    Két hónapon belül bemutatja az oktatási tárca azt a számítógépes programot, amelynek segítségével mindenki összeállíthatja saját digitális családfáját, memoárját, családtörténetét. Ennek kapcsán a digitális családtörténeti kutatásokról szól összeállításunk.

  • Virtuális Diafilmtörténeti Múzeum

    A laterna magicatól a tekercses mesefilmig követhető a Neumann-ház Virtuális Diafilmtörténet kiállítása. A projekt a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht., valamint az egyetlen magyarországi film-diapozitívokat őrző magángyűjtemény, a Laterna Magica Bt. együttműködésében jött létre.

  • Újra áll az Alexandriai Könyvtár

    Október 16-án uralkodók és államfők jelenlétében került sor az ókor egyik csodájaként emlegetett, Kr. e. 295-ben alapított könyvtár modern másának ünnepélyes megnyitójára.

  • Új memóriaintézmény a láthatáron

    A kisugárzott hang és kép rögzítésére, a pillanat megragadására már vannak módszereink, de az ilyen tartalmak szabályozott gyűjtése és széles körű, könyvtárszerű elérhetőségét biztosító rendszer a világon ritkaságnak (újdonságnak) számít.

  • Mikrofilmre mentett kultúra

    Befejeződött az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő corvinák digitalizálása, miután mikrofilmre mentésük már korábban megtörtént.

  • Internetre került a holokauszt áldozatok központi adatbázisa

    Hárommillió holokausztáldozat életrajzi adatai kerülnek a jeruzsálemi Yad Vashem központi adatbázisából az internetre. Az áldozatok előtti tiszteletadás mellett a nevek összegyűjtésével és online elérhetőségével a vészkorszakban szétszakított családok, városok és közösségek kapcsolatainak újrakötése is megvalósulhat.

  • Online kereshetők az angliai bevándorlás dokumentumai

    A Brit Levéltár újabb digitalizálási projektje vált online elérhetővé: több mint 55 ezer bevándorló adatait tette nyilvánossá, akik 1834 és 1930 között folyamodtak állampolgárságért. 2005 márciusáig további hétezer 1931 és 1935 közötti állampolgársági kérvényezés válik elérhetővé a weboldalon.

  • Eredeti Shakespeare-szövegek az interneten

    A British Library nagyfelbontású képekben tette közzé az autentikusnak tekintett szövegeket, így az avoni hattyú rajongói már az interneten is böngészhetik a költő darabjainak legelső példányait.

  • Virtuális tömegközlekedés Londonban

    Az 1980-ban megnyitott londoni Transport Museum nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy a világ vezető városi közlekedési múzeumává váljon. Ma már a legkiválóbb multimédiás technológia alkalmazásával mutatják be mindazt, amit a járművek, poszterek, uniformisok, fotók, hirdetések, térképek és a járművekről, a vonalakról és megállókról készült mérnöki rajzok egy azóta eltűnt világ közlekedéséről tudósítanak. A londoni tömegközlekedés szétágazó és bonyolult történetének megértéséhez adhat kulcsot a Transport Museum weboldala.

  • NATO-jegyzőkönyvek a világhálón

    A NATO online elérhetővé tette egyik legnagyobb gyűjteményét, a katonai szövetség biztonságpolitikájának megújításáról szóló Harmel-jelentést.

  • Egymillió végrendelet az interneten

    A National Archives (Nagy-Britannia országos levéltára) az interneten tett közkinccsé mintegy egymillió végrendeletet: többek között olyan hírességekét is, mint William Shakespeare, Oliver Cromwell, Napóleon vagy Jane Austen - adta hírül a londoni Telegraph.

  • Net-working: vita a humántudományok internetes megjelenítéséről

    Az Anthropolis Egyesület beszélgetést szervez a humán tudományok területén működő weblapok számára. A találkozón a Múlt-kor munkatársai is részt vesznek

  • Közel-múlt

    2001-ben a Magyar Országos Levéltár a 20. század történelmével foglalkozó online forrásközlő folyóiratot indított. Az ArchivNet most tizedik számánál tart, s a szerkesztőség egy kötet megjelentetésével a lap első születésnapját is ünnepli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár