2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Da Vinci és a webkettes forradalom: szenzációk és örökségvédelem 2006-ban

2006. december 29. 15:00

Idén minden kétséget kizáróan a reneszánsz polihisztor szelleme uralkodott a Múlt-koron. Zárja az évet 2006 eseményeiből készített szubjektív válogatásunkkal!

Kémek és kódok

2006 a kódok éve volt. Ezek közül a leghíresebb a reneszánsz mesterről írt plágiumgyanús műhöz kötődött, amiből filmet is készítettek. Hiába próbálták egyházi berkekben cáfolni, utóbb perverz módon keresztényellenesnek beállítani, a kódvadászat a bemutató után is folytatódott. A beavatottak persze tudták, hogy a valódi kód a mester agyában rejtőzött, amire titkos bonctermében keresett bizonyítékot. Da Vinci rejtélye más okból is aktívan foglalkoztatja a kutatókat: előbb Mona Lisa mosolyát fejtették meg, majd azt is kisütötték, hogy a kép ikertestvére Amerikában látható, és Mona Lisa terhesen vagy kismamaként pózolhatott a piktornak. Az interneten ugyebár minden lehetséges, például Mona Lisa megszólaltatása is, amely korántsem a reneszánsz festők trükkje, de még Leonardo arab őseinek sem volt köze a titokzatos öregasszonyhoz.

A Da Vinci-rejtély után bemutattuk a CIA titkos kísérleteit, s kiderült, már az izraeli titkosszolgálat előtt ismerték a szökött nácik sorsát. Bár egyes vélemények szerint az 1956-os forradalmat is a CIA irányította. A valóságtól kevésbé elrugaszkodott történet a 130 éve született kémnő Angliában tevékenykedő magyar utódáé, aki nem vetekedhetett Churchill kémfőnökével. Meglehet, hogy divattervekben csempészett ki adatokat, ám arról biztosan nem tudhatott, hogy náci bűnösöket mentett a Vatikán.

A pápai államról 2006-ban megtudhattuk, a Mein Kampfot nem tették Indexre, és XII. Pius szentté avatását tervezik. Bár nyilvánosságra hozták a kommunistákkal is szövetkező XI. Piusról szóló iratanyagot, sok kérdés továbbra is megválaszolatlan marad. Nem tisztázódott, hogy tényleg XXIII. János jelentette-e a holokausztot - az eddig hittnél fél évvel korábban. Ma is rejtélyek övezik, hogy igazából kik és hogyan követhették el a II. János Pál elleni merényletet, amit eredetileg Máriapócsra terveztek. Meglehet, lengyel funkcik dolgoztak az ügyön.

latin nyelv feltámasztásával párhuzamosan arról is beszámolhattunk, hogy Benedek pápa szívesen látná a tridenti mise visszaállítását is, bár néha nem ártana, ha kevésbé problémás témákat választana, mint például egy középkori beszélgetés.

Idén kiderült, Castro ölethette meg Kennedyt. A Commandante már rég nem hozza Disznó-öbölbeli formáját, s már abba sem szólhat bele, ha digitalizálják a Kennedy-archívumot. Vélhetőleg beéri néhány bájos részlettel az isteni Marilynről. Kennedy firkái mellett a JFK-történet kulcsa az anya - nem csoda, állítják többen, hogy mindkét fiú magas pozíciókba került. A Robert meggyilkolásáról készült filmbe azonban még nem kerülhetett be, hogy ezt is a CIA tervezhette, míg Johnt egy KGB ügynök ölhette meg. Mint utóbb kiderült, valódi médiatörténeti eseménnyé vált: a televíziós híradózást is forradalmasította.

Idén lelepleződött egy ókori ügynök, akinek rehabilitálása a katolikus egyházban is felmerült. Júdást, a titokzatos életű árulót vélhetőleg a kumrániak irányították, akik valójában csak fazekasok lehettek. Persze az is lehet, hogy mégsem, de az ürülékükből akkor is sok minden kiolvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár